Szerző: mmormota » 2014.03.16. 01:37
Én nem igazán értem magát a problémát.
Van egy megfigyelt valóság, amit próbálunk modellezni. Ha sikerül axiomatikus felépítésű matematikai modellel nagy pontossággal egyezést elérni a kísérletekkel és megfigyelésekkel, akkor lehet örülni, mert hasznos a modell. Az axiomatikus modell nagy előnye, hogy modellen belül lehet gondolkodni, így olyan új következtetésekre is el lehet jutni, amelyek mondjuk másképp nem jutnának senkinek se eszébe. Ezeket aztán össze lehet vetni a megfigyelésekkel, és ha stimmelnek akkor az alátámasztja a modellt, ha nem, ki lehet tapogatni az érvényessége határait, az eltérések vezetik az intuíciót, van esély újabb, jobb modellre.
Végül is mi lenne az alternatíva? Egy piszkos nagy adatbázis rengeteg összefüggéstelen méréssel és megfigyeléssel? Akkor is kelleni valami szabály, hogy mit mennyire szabad kiterjeszteni, mert különben semmire se lehetne használni, mert kis eltérés mindig lehet a körülményelben.
Ez szerintem a lényeg, a világos axiomatikus logikai felépítés, meg a használható pontosság.
Nem az az állítás hogy mittudomén "görbe a valóság tere" ami szerintem üres állítás, hanem az, hogy egy görbült téridő modellel jól lehet modellezni a valóságot. A modell tisztán logikai konstrukció, axiomákra épül, amit bizonyos szabályokkal és mérési utasításokkal megfeleltetünk mérhető dolgoknak. Mivel ez jól működik, tovább lehet gondolni, a modell hasznos.
Nyilván lehetne más modellt is készíteni, amiben nincs görbült téridő, hanem más axiomák és más megfeleltetések vannak. Ennek olyasmi viszonya lenne az altrelhez, mint a Lorentz elméletnek a specrelhez. Ha azonos eredményeket ad, akkor azt érdemes használni, amelyiket könnyebb.
Az ennyire geometriai jellegű modell nyilván azért lehetséges, mert ha méréseket végzünk, akkor a mérő eszközök anyagától függetlenül mindig ugyanazt az eredményt kapjuk. Pl. kör átmérőt és kerületet mérhetünk többféle anyagból készült méterrudakkal vagy akár fénnyel, ha mindig ugyanaz az eredmény akkor akkor igen praktikus olyan geometriával modellezni amelynek a metrikája stimmel a megmért kerület/átmérő arányhoz. A súlyos és tehetetlen tömeg anyagfüggetlen egyezése is ezt támogatja.
Ha nem így lenne, más lenne fénnyel, vas vagy fa méterrúddal, akkor ez nem lenne ilyen egyszerű. Akkor olyan modell kellene, ami megmondja miért más egyik és másik, és könnyen lehet hogy ott nem lenne ilyen egyszerű lehetőség a modellezésre.
Lehet hogy túl földhözragadtnak tartjátok ezt a szemléletet, mindenesetre én így gondolom. Egyszerűen nem tartom értelmes kérdésnek, hogy akkor most valójában görbe az a téridő vagy nem görbe. Ha érdemes a valóságot görbült térisővel modellezni akkor miért ne tennénk.
- These users thanked the author mmormota for the post:
- Banzai