Csokimikulás és csokinyuszi
Vegyünk egy csokimikulást (nemrég láttam egy élelmiszerboltban, nagy tételben, negyedáron - bizonyára ezt hívják nyári mikulásnak), és alaposan vizsgáljuk meg, hogy rájöjjünk, hogyan is készül!
Ha az alufóliát lefejtjük, azonnal észrevesszük, hogy egy folytonos, vékony csokiperem vonul végig a test körül. Azonnal adódik a magyarázat: a mikulást két fém félformába öntik (még meleg csokiból), majd ezeket a peremük mentén összenyomják. A még puha massza egy kis része behatol a két forma közé, ls keskeny "egyenlítői hegységet" alkot a test körül - ezt észleli később a mikulást vetkőztető vásárló.
Ez eddig rendben is lenne. Csakhogy ha betörjük a mikulást alkotó (évente egyre vékonyabb) csokiréteget, és megfigyeljük a "mikuláshéj" belső felületét, ott semmiféle peremnek nem találjuk nyomát! Pedig a két félmikulás összenyomása után a belső felületen is kellene látszania a peremnek, vagy legalábbis az illesztés valamilyen nyomának...
Hogyan készül akkor valójában a csokimikulás?
(Kérem, hogy aki - mert pl az édesiparban dolgozott - ismeri a megoldást, ne árulja el azonnal! Hadd töprengjenek, vitatkozzanak néhány napig a témáról a kevésbé informált, ám logikus gondolkozású olvasók!)
Ui: ha sikerült megnyugtatóan lezárni a kérdést (de csak akkor!), gondolkodjunk el egy rokon jellegú. de az első kérdés megoldása fényében még fogósabbnak bizonyuló problémán:
Hogyan készül a kétfülű húsvéti csokinyuszi?
dgy
Ha az alufóliát lefejtjük, azonnal észrevesszük, hogy egy folytonos, vékony csokiperem vonul végig a test körül. Azonnal adódik a magyarázat: a mikulást két fém félformába öntik (még meleg csokiból), majd ezeket a peremük mentén összenyomják. A még puha massza egy kis része behatol a két forma közé, ls keskeny "egyenlítői hegységet" alkot a test körül - ezt észleli később a mikulást vetkőztető vásárló.
Ez eddig rendben is lenne. Csakhogy ha betörjük a mikulást alkotó (évente egyre vékonyabb) csokiréteget, és megfigyeljük a "mikuláshéj" belső felületét, ott semmiféle peremnek nem találjuk nyomát! Pedig a két félmikulás összenyomása után a belső felületen is kellene látszania a peremnek, vagy legalábbis az illesztés valamilyen nyomának...
Hogyan készül akkor valójában a csokimikulás?
(Kérem, hogy aki - mert pl az édesiparban dolgozott - ismeri a megoldást, ne árulja el azonnal! Hadd töprengjenek, vitatkozzanak néhány napig a témáról a kevésbé informált, ám logikus gondolkozású olvasók!)
Ui: ha sikerült megnyugtatóan lezárni a kérdést (de csak akkor!), gondolkodjunk el egy rokon jellegú. de az első kérdés megoldása fényében még fogósabbnak bizonyuló problémán:
Hogyan készül a kétfülű húsvéti csokinyuszi?
dgy
