Az elektromágneses teret anyagnak tekintjük. Van neki energiája, impulzusa, perdülete. Azt is értem, hogy a témakör tudósai ehhez a mezőhöz valahogy részecskéket, fotonokat tudnak rendelni, még ha nem is értem, hogyan. De el tudom hinni a dolgot, mert a foton is anyag, és a mező is anyag. De hogy van ez a gravitációval?
Tudjuk, hogy a gravitáció a téridő görbületének a megnyilvánulása. Tehát tulajdonképpen nem anyag. Nincs se tömege, se energiája. Mégis gyakran beszélnek gravitonokról, mint a gravitációs mező közvetítő részecskéiről.
Korábban azt hittem, csak a sci-fi írók találták ki, akik nem ismerték eléggé Einstein elméletét. De mint látom, ma is komoly elmélete van a dolognak, a Wikipédia is tartalmaz róla szócikket, amely szerint a graviton olyannyira valóságos, hogy a standard modell része, és még azt is tudjuk róla, hogy 2 a spinje.
Szóval az érdekelne, hogy mi a helyzet ezzel a gravitonnal valójában. És ha tényleg komolyan feltételezik a létezését, akkor hogyan egyeztethető össze egy olyan relativitáselmélettel, amelyben a gravitáció csak a tér geometriájának a megnyilvánulása?